RECEPT: Ryža + vajcia = vyprážaná ryža s vajíčkom

Ešte predtým, ako sa pustíte do varenia, overte si, akú ryžu doma máte. Každý druh sa totiž hodí na prípravu iného jedla. Druhov existuje viac, vám ale stačí, keď si zapamätáte základné rozdelenie na guľatozrnná ryža a dlhozrnná ryža. Tento recept bude s dlhozrnnou ryžou.

RECEPT: Ryža + vajcia = vyprážaná ryža s vajíčkom
RECEPT: Ryža + vajcia = vyprážaná ryža s vajíčkom (zdroj: unsplash.com)

Základne druhy ryže

guľatozrnná ryža – drobné guľaté zrná sú po uvarení veľmi mäkké a lepivé, hodí sa preto skôr na prípravu krémových pokrmov, nákypov alebo mliečnych kaší, typickým druhom je ryža arborio alebo carnaroli,

dlhozrnná ryža – aj po uvarení sú dlhšie špicaté zrnká stále sypké a oddelené. Ideálna je na dusenie alebo ako príloha k mäsu. V obchode hľadajte potrebnú basmati alebo jasmínovú ryžu.

Vyprážaná ryža s vajciami

V prípade, že vám ostala uvarená ryža zo včerajšej večere, táto vyprážaná pochúťka je najlepší spôsob, ako ju spracujete. Na 4 porcie potrebujete:
– 300 gramov dlhozrnnej ryže,
– 2 vajcia,
– slaninu,
– jarnú cibuľku,
– 100 gramov cukrového hrášku,
– olej,
– soľ a korenie.

Do panvičky kvapnite trochu oleja. Ak hľadáte nové panvičky a ďalšie vybavenie, nakúpte online lacnejšie. Vďaka KuponyZdarma.sk ušetríte ešte viac, napríklad vďaka obľúbeným zľavovým kódom Okay.sk. Keď sa olej rozpáli, osmažte na ňom nakrájané plátky slaniny dochrumkava. Pridajte uvarenú ryžu a orestujte ju. Do panvice tiež vhoďte nasekané hráškové struky a jarnú cibuľku. Zatiaľ si pripravte vajíčka a v oddelenej nádobe ich rozšľahajte s trochou soli a korenia.

Akonáhle je ryžová zmes v panvici orestovaná, odhrňte ju smerom ku krajom panvice tak, aby vám uprostred vznikol priestor. Tam vajíčka nalejte a postupne zmiešajte s ryžou. Keď sú vajcia hotové (majú podobnú konzistenciu, ako keď robíte miešané vajíčka), panvicu odstavte a servírujte. Nová zubná protéza? Žiaden problém, tento recept oceníte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *